PRESSEMELDING

Norsk hvalkjøtt – en råvare i verdensklasse

Hvalkjøtt er fantastisk godt, velsmakende og sunt. Grillet, røkt, marinert eller  sushi – en utrolig anvendelighet ble demonstrert under presentasjonen av nettverksprosjektet "Fra fangst til bord" på Klippfiskakademiet i dag.

Under en tidligere tilstelning har statssekretær Kristine Gramstad slått fast at; Hvalkjøtt er faktisk et lite stykke norgeshistorie som vi kan være stolt av, og som det er viktig at nye generasjoner lærer å kjenne.  Norge er verdens nest største eksportør av sjømat. Til tross for det ligger vi langt fra verdenstoppen i hvor mye sjømat vi spiser. Myklebust Hvalprodukter fra Harøya i Møre og Romsdal har i samarbeid med Norgesgruppen/SPAR (http://kjopmannshuset.no) og Fursetgruppen (http://www.fursetgruppen.no/no/) utviklet et nytt konsept for å øke tilgjengeligheten av hvalkjøtt i dagligvare- og restaurantmarkedet – «Kvalitetshval fra Norskehavet».

«Kvalitetshval fra Norskehavet» er fangstet ved Svalbard, Bjørnøya og Jan Mayen av fangstskuta Kato i perioden mai til august. Konseptet er tuftet på; bransjens strengeste kvalitetskrav fra fangstleddet til butikk for å sikre mørheten, økt tilgjengelighet gjennom ferdigpakkede ferskprodukter, nye produkter til hverdag og fest, samt trygghet for vellykkede måltider. Det siste oppnås ved et stort tilfang av oppskrifter i butikk og på web (www.hvalprodukter.no) - Vågehval, som er den hvalarten vi fangster på i Norge, er et pattedyr som lever av plankton, krill og pelagiske fiskearter. For det norske kostholdet er den derfor en god kilde til de viktige Omega-3-fettsyrene, sier Ole Mindor Myklebust fra Myklebust Hvalprodukter.

Norge som en stor fiskerinasjon følger prinsippet om bærekraft, vitenskapelig basert kunnskap og retten til å høste av naturens overskudd.  Det fangstes innenfor veldig trygge bærekraftige rammer, med en bestand på 80.000-100.000 dyr, hvor årets kvote er 1286 dyr. Kvoten settes etter anbefaling fra den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC).

Hvalfangst er en gammel tradisjonsrik næringsvei i Norge. Initiativet til Myklebust om å bringe nye hvalprodukter til bordet i norske hjem ledsages også av ambisjonen om å utnytte hele dyret. Sammen med Møreforskning jobbes det for å utvinne olje og Omega-3 i kapselform fra spekket. Eksporten er også i en tidlig fase med de første ordrene til det japanske sushi-markedet underveis.

Sommertid er hval på grillen

Vi spiser for lite av verdens mest eksklusive råvare hevdes det fra flere kokkehold. - Vi må sette det inn i hverdagssammenheng som wraps, kebab, gryte og wok, for ikke å glemme  grillsesongen, sier Myklebust. - Det finnes ikke mørere kjøtt, og fersksesongen må utnyttes. En hvalbiff på grillen er en fantastisk smak med en marin tone. Vår anbefaling er en kjernetemperatur på 42 grader som gir medium minus. 51 gir medium og med 57 grader blir resultatet gjennomstekt, avslutter Ole Mindor Myklebust. Sammen med SPAR/EUROSPAR lanseres i neste uke ferskt hvalkjøtt i flere varianter og  nye forbrukervennlige forpakninger i hele regionen – kanskje det blir sommerens grillfavoritt?

Se oppskrifter og bilder på www.hvalprodukter.no/?id=3&title=Oppskrifter

Kontakt: Ole Mindor Myklebust på 911 99 589, Myklebust Hvalprodukter AS.

Cxense Display